Alles over Bitcoin staking

Om jouw geld voor jou te laten werken, kan je het gebruiken om te investeren. De meest eenvoudige manier is om je crypto coins te staken. Indien je dit op een veilige manier wil doen, is Bitcoin één van de betere opties. Bitcoin wordt onder de volatiele coins als de meest stabiele gezien. Door de jaren heen is de koers van Bitcoin enorm toegenomen. Bitcoin kopen wordt daarom als een goede investering gezien, maar door het staken van Bitcoin haal je het maximale uit je investering.

Wat is Bitcoin?

De een omschrijf Bitcoin als het nieuwe geld, maar anderen roepen dat Bitcoin het nieuwe goud is. We zullen maar zeggen dat de waarheid in het midden ligt. Bitcoin kun je zien als een digitale valuta, die vele voordelen heeft ten opzichte van fiat valuta’s zoals de euro of dollar. Van Bitcoin zullen er maximaal 21 miljoen zijn, waardoor de munt schaars is. Dit is een groot contrast met fiat valuta’s, waarbij er steeds meer van worden gemaakt. Hierdoor dalen deze valuta’s in waarde, terwijl Bitcoin in de afgelopen 10 jaar juist in waarde is gestegen.

Bitcoin maakt gebruik van de blockchain technologie, waardoor deze cryptomunt een stuk veiliger en betrouwbaarder is. Dankzij de blockchain technologie worden transacties goedkoper en transparanter. Ook kan er niet gesjoemeld worden met transacties, omdat de blockchain dit niet toelaat. Via Bitcoin is het mogelijk om direct met iemand anders te handelen, wat peer-to-peer genoemd wordt. Er komt geen derde partij aan te pas, zoals een bank, notaris of makelaar. Hierdoor kunnen transacties sneller gebeuren en zorgt het elimineren van derden dat de kosten ook lager worden.

Door de schaarste wordt Bitcoin niet alleen als betaalmiddel gezien, maar ook als het digitale goud. Goud is ook relatief schaars, waardoor de waarde al duizenden jaren constant blijft. De goudprijs lijkt op het eerste oog minder constant, maar dat komt door de schommelingen in fiat valuta’s. Doordat Bitcoin ook een schaarse asset is, wordt de vergelijking vaak gemaakt. Beide assets worden ook genoemd als hedge tegen inflatie. Door goud of Bitcoin te kopen, kan je jouw vermogen beschermen tegen inflatie, zodat je koopkracht niet af zal nemen. Het voordeel van Bitcoin is dat je dit op een Ledger (digitale kluis) kan zetten en overal mee naartoe kunt nemen.

Kan je Bitcoin staken?

Op zeer veel verschillende exchanges is het mogelijk om Bitcoin te staken. Zo hebben de Nederlandse handelsplatformen Bitvavo en Bitcoin Meester Bitcoin als optie om te staken. Een ander platform waar veel Nederlanders gebruik van maken is Binance. Ook Binance biedt de mogelijkheid om meer uit je Bitcoin te halen, door je Bitcoin te staken. Daarnaast zijn er ook verschillende opties, die Nederlanders nog minder goed ontdekt hebben. Zo kan je ook Bitcoin staken bij Crypto.com, Kraken en MEXC, waar je hoge rentepercentages kunt ontvangen voor het staken van Bitcoin.

Het is verstandig om op verschillende platformen te staken, zodat je risico beperkt blijft. Indien een platform of jouw wallet gehackt wordt, ben je door het spreiden niet al je Bitcoin kwijt. Daarom is het voordelig dat meerdere handelsplatformen het staken van Bitcoin aanbieden. De eerder genoemde platformen staan bekend als betrouwbaar, wat bevestigd wordt door de vele miljoenen gebruikers.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin (BTC) staken?

Er zijn verschillende voordelen waar je van kan profiteren bij Bitcoin staking. Nummer 1 is dat Bitcoin door iedere exchange wordt aangeboden, waaronder Bitvavo en Bitcoin Meester. Het is de grootste cryptocurrency ter wereld en de meeste traders willen zoveel mogelijk BTC vergaren. Alle toonaangevende wallets zullen dan ook BTC ondersteunen.

Met Bitcoin staking hoef je je Bitcoin niet te investeren of ermee te handelen. Je kan simpelweg je Bitcoin laten renderen en een interessante APY ontvangen.

Houd er rekening mee dat Bitcoin gebruikmaakt van het Proof-of-Work (PoW) mechanisme en het netwerk geen staking ondersteund. Hoe kan je dan je Bitcoin staken vraag je je af? In de meeste gevallen bied je je Bitcoin (BTC) aan op een kredietmarktplaats. Ook al wordt dit staking genoemd. Zo’n kredietmarktplaats leent deze Bitcoin uit aan bijvoorbeeld handelaren die hier een rente voor betalen. Een deel van deze rente wordt aan jou teruggegeven. Zodoende wordt het Bitcoin staking genoemd.

Wat voor APY heeft Bitcoin (BTC) staking?

Meestal ligt de APY (Annual Percentage Yield) voor Bitcoin lager dan voor andere coins. Bij het staken van altcoins is er meer risico, gezien de koers van altcoins stukken volatieler is. Het hoge risico brengt ook een hoog rendement met zich mee. Bitcoin wordt als een stabiele investering gezien, waardoor het rendement lager ligt. Toch zijn er platformen waar je een vrij hoge beloning kunt krijgen voor het staken van Bitcoin. Zo biedt Crypto.com een APY van 8,5% en Kraken 4%. Deze percentages kunnen in de toekomst natuurlijk veranderen.

Het percentage van Crypto.com is beduidend hoger dan de percentages van andere platformen. Dit komt doordat er verschillende eisen worden gesteld, om een APY van 8,5% te krijgen. Zo moet je voor €35.000 aan CRO tokens staken en moet Bitcoin voor drie maanden vastzetten. Je kunt op Crypto.com ook staken met minder CRO tokens of voor een kortere termijn, maar dan wordt het rendement ook minder. Flexibel staken op Crypto.com, zonder dat je CRO tokens gaat staken, levert een rendement van 1,5% op.

De in Nederland populaire handelsplatformen geven samen met Kraken het minst hoge percentage voor het staken van Bitcoin. Via Binance en Bitcoin Meester ontvang je ongeveer 2% aan rendement op jaarbasis. Zeker indien je voor de lange termijn in Bitcoin investeert, zijn deze beloningen extra mooi meegenomen. Vaak wordt gezegd dat Bitcoin ooit $1.000.000 waard zal zijn. Indien je tien jaar tegen 2% kunt staken, heb je bij het behalen van de miljoen ongeveer $210.000 verdiend met het staken. Echter hebben wij ook geen glazen bol, waardoor de magische grens van $1.000.000 voor nu een prachtige droom is.

De minst lucratieve handelsplatformen waar je Bitcoin kunt staken zijn Bitvavo en Kraken. Bij beide platformen ontvang je respectievelijk 0,77% en 0,25% over het staken van Bitcoin. Dit betekent echter niet dat deze percentages op dit niveau blijven. Bekijk daarom zelf de website van bijvoorbeeld Bitvavo, om op de hoogte te blijven van de actuele rendementen.

Bitcoin staking: Waar kan je deze coin het beste staken?

Om te bepalen wat het beste platform voor jou is, moet je een aantal dingen overwegen. Zo is het rendement bij Crypto.com het hoogst, maar om dit rendement te ontvang zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Je moet €35.000 aan CRO tokens staken en daarnaast je Bitcoin voor 3 maanden vastzetten. Zonder aan deze vereisten te voldoen, kan je bijvoorbeeld beter Bitcoin staken op Binance.

Op Binance en Bitcoin Meester ontvang je 2% als rendement, terwijl je investeert op een platform waar veel Nederlanders enthousiast over zijn. Dit geldt ook voor Bitvavo, maar het percentage ligt hier een stuk lager. Indien Bitvavo het platform is dat voldoet aan jouw eisen, kan je ervoor kiezen om hier Bitcoin te staken. Je hebt hierbij het voordeel dat je Bitcoin niet vastgezet wordt, zodat je altijd ermee kunt handelen. Wij raden dan ook aan om te staken op een platform dat past bij jouw wensen.