ADA (Cardano) staking, een volledige uitleg

Staking is een manier om je vermogen in cryptovaluta te laten vermeerderen, door de coin of token voor langere tijd vast te zetten en hier rente op te ontvangen. Deze rente wordt uitbetaald in de vorm van een percentage van de specifieke cryptomunt of crypto token die je gaat staken. Zo verdien je dus op een passieve manier meer van de crypto die je op dat moment gaat staken. Met het staken van ADA kun je dus passief ADA verdienen. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten Cardano ADA staking en worden de belangrijkste vragen zoals: ‘Waar kan je ADA het beste staken?’ en ‘Wat levert ADA staking op?’ beantwoord.

Wat is Cardano (ADA) voor coin?

aDA is de valuta token die hoort bij het open source blockchain project Cardano. Cardano is een project wat op een gelaagde wijze doorontwikkeld wordt en is gestart met het doel.

financiële applicaties uit te kunnen voeren. Ook heeft Cardano als doel zo mogelijk te om wereldwijd directe financiële transacties uit te kunnen voeren, maar altijd met een cryptografische beveiliging. Het team van ingenieurs en codeurs wat aan Cardano werkt kan de blockchain op een makkelijke manier onderhouden en updaten met zachte forks. Dit komt door de ontwikkeling die gelaagd wordt uitgevoerd. ADA is de token die hoort bij deze blockchain.

Cardano streeft er, net als Ethereum, naar om dApps (gedecentraliseerde apps) uit te kunnen voeren. Wanneer het werk aan deze laag voor ADA voltooid is, gaat het team starten met een laag die zich richt op het faciliteren van smart contracts voor juridische overeenkomsten en financiële voorschriften. Cardano onderscheidt zich van andere cryptovaluta door de aanpak die zij hanteren; er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de problemen van de moderne consument om deze vervolgens op te kunnen lossen. Cardano heeft een langetermijnvisie en houdt hierbij niet alleen de wensen van de consument in ogenschouw, maar neemt in de ontwikkeling ook de regelgeving van toezichthouders mee. Zo wordt de blockchain op een zeer efficiënte wijze opgebouwd, waarbij de ADA-token het mogelijk maakt om financiële transacties betaalbaar, betrouwbaar en snel uit te kunnen voeren.

ADA staking: Waar kan je het beste deze coin staken?

ADA staking heeft verschillende voordelen en wat het staken van de ADA oplevert, is mede afhankelijk van de broker waarbij je deze coin staakt. Bij ADA staking ontvang je meestal een percentage rente over je ADA welke jaarlijks berekend wordt. Zo verzamel je langzaam maar zeker meer ADA. Dit kan echter alleen bij wallets en exchanges die deze manier van het creëren van passief inkomen ondersteunen. Je zult je dan ook afvragen: waar kan je ADA het beste staken? Hieronder lees je meer over de verschillende brokers waar je ADA kunt staken. Er zijn op dit moment vier bekende dienstverleners die het mogelijk maken om jouw ADA te staken en hier rente over te verdienen. Deze partijen zijn:

Wat levert ADA staking op?

De verschillende exchanges en wallets die ADA-staking faciliteren, hanteren uiteenlopende rentepercentages. Hieronder worden de diverse dienstverleners van het staken van ADA besproken en gaan we in op de voorwaarden die iedere partij hierbij stelt.

ADA staking Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die goed bekendstaat. Bitvavo maakt het voor jou mogelijk om je ADA te staken middels een flexibel contract. Dit houdt in dat je op ieder gewenst moment kunt stoppen met staken en jouw ADA kunt opnemen/verhandelen wanneer je dit wil. Bij een flexibel contract ontvang je bij Bitvavo een rente van 5% per jaar op je ADA.

ADA staking Bybit

Ook bij Bybit kun je jouw ADA op basis van een flexibel contract staken. De rente die Bybit je aanbiedt voor jouw ADA bij een flexibel contract, is vastgesteld op 1.50%. Vind je het niet erg om jouw ADA voor een periode vast te zetten? Dan kun je bij Bybit ook kiezen voor ‘fixed’ staking. Dit houdt in dat je gedurende een vastgezette periode jouw ADA niet kunt opnemen. Hierbij kun je via Bybit kiezen uit een periode van 60 of 30 dagen. Je ontvangt bij locked staking via Bybit een hoger rentepercentage: wanneer je jouw ADA gedurende 60 dagen staakt via Bybit ontvang je 2.30% rente per jaar. Bij een periode van 30 dagen locked staking bedraagt het rentepercentage 5,09%.

ADA staking Coinmerce

Coinmerce is een Nederlandse partij die het mogelijk maakt om jouw ADA te gaan staken. Bij het staken van je ADA op Coinmerce ontvang je een rente van 5% per jaar. Bij Bitcoin Meester kun je jouw ADA staken op basis van een flexibel contract, je kunt het dus ieder gewenst moment weer opnemen.

ADA staking Crypto.com

De laatste aanbieder van ADA staking is Crypto.com. Via dit platform kun je jouw ADA ook middels een flexibel contract staken, zo kun je dus altijd bij jouw ADA wanneer je het nodig hebt. Het rentepercentage ligt bij Crypto.com echter wel laag; je ontvangt er een rente van 1% per jaar. Hiermee is Crypto.com het platform dat het laagste rentepercentage aanbiedt van de vier besproken exchanges.

ADA staking: Waar kan je deze coin het beste staken?

Waar je jouw ADA het beste kunt staken, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Heb je jouw ADA voor een periode van 30 tot 60 dagen niet nodig? Dan kun je overwegen om te kiezen voor locked staking bij Binance. Hier profiteer je van de hoogste rentepercentages over jouw ADA. Een nadeel hiervan is echter dat je tussentijds niet bij je ADA kunt. Je doet er dus verstandig aan om alleen te kiezen voor locked staking wanneer je jouw ADA ook echt voor deze vooraf vastgestelde termijn kunt missen.

Wil je altijd bij jouw ADA kunnen? Dan is Bitvavo of Bitcoin Meester wellicht een goede optie voor jou. Deze platforms bieden een relatief hoge rente aan (van 5% op jaarbasis), terwijl je toch altijd de mogelijkheid blijft behouden om jouw ADA op te nemen. Zo profiteer je van een relatief hoge rente op jaarbasis, zonder in te leveren op de flexibiliteit.