Steeds meer mensen stappen over naar de cryptomarkt, om te zorgen dat hun vermogen meer waard wordt. Er zijn investeerders die de cryptomarkt benaderen als het casino, waarbij ze alles op rood of zwart zetten door een nutteloze memecoin te kopen. Maar er bestaat ook een andere groep, die verstandiger met hun vermogen omgaat. Voor hun is investeren geen gok, waarbij ze hopen op een toevalstreffer. Zij bouwen met een nagenoeg risicovrije manier hun portfolio uit, door bijvoorbeeld een stablecoin te staken.

Ook op het gebied van stablecoins zijn er zeer veer verschillende opties. Je hebt stablecoins die de Amerikaanse dollar nabootsen, maar er zijn ook varianten die de euro of de prijs van goud volgen. De meeste investeerders kennen Tether (USDT), USD Coin (USDC) en Binance USD (BUSD), maar er zijn onder de stablecoins die de Amerikaanse dollar nabootsen ook andere mogelijkheden. Eén daarvan is DAI, een stablecoin die qua uitvoering het best past bij de visie die veel mensen over de blockchain technologie hebben.

Waar andere stablecoins een centrale partij hebben die de leiding over de digitale munt heeft, is DAI een gedecentraliseerde stablecoin. Ondanks dat de prijs van DAI stabiel blijft, kun je met de munt ook winst maken en je positie op de markt vergroten. Dit is mogelijk door je DAI tokens te staken, waardoor je hiervoor een beloning krijgt in de vorm van extra DAI.

Wat is Dai (DAI)?

de stablecoin DAI is gebouwd op de Ethereum blockchain. Waar sommige beleggers hun vraagtekens bij het onderpand van Tether hebben, is dit bij DAI zeer goed geregeld. De stablecoin probeer de waarde van de Amerikaanse dollar na te bootsen, maar op een gedecentraliseerde manier. Door behulp van smart contracts op de Ethereum blockchain, kun je DAI verkrijgen.

Echter moet je hierbij wel rekening houden met het onderpand van de stablecoin. DAI heeft niet de hoeveelheid dollars op de balans, die ze uitgeven aan gebruikers. Gebruikers moeten zelf voor het onderpand zorgen. Dit is mogelijk doordat Maker, het cryptoproject dat de stablecoin heeft ontwikkeld, een onderpand hanteert van 150%. Indien jij bijvoorbeeld $1.000 aan DAI wilt hebben, zul je $1.500 moeten inleggen. De $500 ben je dan niet kwijt, maar fungeert als extra onderpand, zodat gebruikers meer zekerheid hebben over de coin.

Indien je besluit dat je de investering in DAI om wilt zetten naar een andere investering, kun je de coins verkopen. Na de verkoop krijg je ook het onderpand weer terug. De betreffende DAI tokken zullen uit de circulatie worden gehaald, wat in vakjargon het burnen van tokens wordt genoemd.

Wat zijn de voordelen van Dai (DAI) staken?

Aan het gebruiken van de stablecoin DAI zitten een hoop voordelen. Zo is de beloning voor het staken hoger ten opzichte van andere stablecoins. Hierover kun je verderop in de blog meer informatie vinden. Net als bij de andere stablecoins, geniet je bij het investeren in DAI van het voordeel dat je risico zeer laag is. De koers van de coin kan immers niet zakken ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de coin te staken zorg je er echter voor, dat de vermogen toeneemt, waardoor je in feite meer Amerikaanse dollars te besteden hebt.

Daarnaast geniet de coin van de voordelen van decentralisatie. Er is geen centrale partij die de beslissingen neemt, waardoor de coin perfect aansluit bij de visie op gedecentraliseerde financiën (DeFi) in het algemeen. De coin maakt gebruikt van de meest gebruikte blockchain,namelijk die van Ethereum. Hierdoor kun je DAI voor veel verschillende doeleinden, op verschillende platformen gebruiken.

Dankzij de decentrale aanpak, kan er ook extra financieel voordeel genomen worden met DAI. Indien de waarde van je onderpand (Ethereum) stijgt, krijg je automatisch de mogelijkheid om meer DAI te gebruiken en vaart je met een stablecoin mee op de koers van Ethereum. Dit kan natuurlijk ook de andere kant op gaan, waardoor de waarde afneemt. Deze stablecoin is daarom het meest nuttig om te gebruiken voordat de waarde van Ethereum toeneemt, zoals een correctie na een grote prijsstijging.

Wat is het verschil tussen Dai (DAI) en Tether (USDT)?

Ondanks dat DAI en USDT beiden een stablecoin zijn, werken zij totaal verschillend van elkaar. De ene coin is gedecentraliseerd, terwijl Tether de centrale partij bij de USDT is. Maar ook op het gebied van onderpand zijn er grote verschillen. Zo gebruikt Tether verschillende valuta’s en cryptocurrencies als onderpand, terwijl DAI voornamelijk Ethereum als onderpand heeft. Maar dit is niet het enige verschil qua onderpand, bij Tether zijn er bijvoorbeeld twijfels over de dekking van de coins. Deze twijfels zijn totaal niet aanwezig bij DAI, doordat er juist een overschot aan onderpand is bij deze stablecoin.

Tether is de meest bekende stablecoin en is daarom op nagenoeg elk platform te gebruiken. Deze toegankelijkheid is bij DAI minder, omdat de coin voornamelijk te gebruiken is op gedecentraliseerde platformen. Hierdoor zijn er meer trading pairs met Tether te vinden, waardoor de opties omtrent het wisselen van coins groter zijn dan bij DAI. Daar staat de mogelijke waardeverhoging van DAI tegenover, waarbij je door een prijsstijging van het onderpand meer stablecoins voor hetzelfde geld krijgt.

Wat voor APY heeft Dai (DAI) staking?

Voordat we de APY onder de loep nemen, is het handig om eerst uit te leggen dat APY staat voor Annual Percentage Yield, oftewel de jaarlijkse beloning die jij krijgt bij het staken van DAI. Dit percentage kan per platform verschillen en is stukken hoger dan bijvoorbeeld het rentepercentage van je spaarrekening.

Je kunt DAI staken via externe platformen, waarbij je normaal gesproken een iets hoger percentage krijgt. Echter zijn hier meer handelingen voor nodig, bij zowel de DAI naar het platform brengen als het er weer af halen. Zo kun je op de platformen van Aave en Compound ongeveer 3% APY krijgen. In dit geval krijg je een minder hoge beloning voor het staken van DAI, ten opzichte van de alternatieven op centrale handelsplatformen.

Waar kan je Dai (DAI) het beste staken?

Om geen extra tijd en energie in extra handelingen te stoppen, maar snel te starten met het genereren van een passief inkomen, kun je ervoor kiezen om DAI direct op een handelsplatform te staken. Er zijn een aantal platformen die in Nederland veel worden gebruikt en waar je snel aan de gang kan. Eén hiervan is Bitcoin Meester, een handelsplatform waar je zowel coins kunt kopen als staken. Bitcoin Meester gebruikt een flexibele vorm van staking, waarbij je dagelijks je beloning kunt innen. Door de beloning te compounden, zul je uiteindelijk ervoor zorgen dat je beloning steeds groter wordt. De beloning van Bitcoin Meester ligt op 7% APY.

Een anders handelsplatform waar veel Nederlanders gebruik van maken is Bitvavo. Ook via dit platform kun je crypto kopen en staken. Ook DAI kun je hier staken, waarbij je ruim 6% APY krijgt. Dit kun je automatisch doen, door op het platform aan te geven dat je automatisch je coins wilt staken. Met een druk op de knop is dit al geregeld. Door staking op Bitvavo ben hierdoor altijd de eigenaar van de coins, dus je hoeft ze niet vast te zetten voor een bepaalde tijd. Zowel Bitvavo als Bitcoin Meester zijn Nederlandse platformen.

Een platform die bekendheid geniet over de hele wereld, waaronder vele Nederlanders, is Binance. Binance heeft misschien wel het grootste assortiment, waarbij je een ruime keuze hebt uit verschillende coins. Ook DAI zit in het assortiment van Binance. Staking op Binance geeft op jaarbasis de meest hoge beloning, van ruim 8% APY. Ook via Binance worden de beloningen dagelijks berekend, waardoor je automatisch je vermogen aan het compounden bent.