Dit moet je weten over Ethereum 2.0 staking

Ethereum (of Ether) is één van de bekendste digitale munten na Bitcoin. Ethereum wordt verhandeld onder de afkorting ETH. De munt wordt wereldwijd gebruikt om betalingen uit te voeren, onderpanden te verstrekken en waarde op te slaan. De munt bestaat sinds halverwege 2015 en en wist in nog geen twee jaar tijd uit te groeien tot één van de belangrijkste cryptocurrency wereldwijd. In dit artikel vind je wat Ethereum precies is, wat de update van Ethereum 1.0 naar Ethereum 2.0 inhoudt, waar je je ETH kunt staken en wat de verwachte opbrengsten van Ethereum 2.0 staking zijn.

Wat is Ethereum?

iedereen weet inmiddels wel het een en ander over de Bitcoin. Aan de basis lijken Bitcoin en Ethereum erg op elkaar. Beide werken met een open source blockchain, wat betekent dat iedereen de broncode kan bekijken en kan controleren. In alle knooppunten van de blockchain (de zogeheten nodes) vind je een kopie van de complete transactiegeschiedenis. Wordt één computer gehackt, dan zijn er dus nog talloze andere computers op het netwerk die precies dezelfde informatie bevatten.

Dit stelt Ethereum in staat om decentraal werken. Dit houdt in dat het netwerk geen centrale autoriteit nodig heeft om het geheel betrouwbaar en veilig te laten functioneren, zoals een bank dat bijvoorbeeld wél nodig heeft. Het systeem is zo ingericht dat alle betrokken computers het eens worden over de uitgevoerde transacties en deze zo valideren.

Het oude Ethereum: Proof of Work

Het oorspronkelijke Ethereum-netwerk maakt gebruik van een consensusmechanisme dat Proof of Work (PoW) genoemd wordt. In een netwerk dat gebruik maakt van PoW zetten computers die onderdeel zijn van het netwerk hun rekenkracht in om ervoor te zorgen dat het netwerk altijd up-to-date is. Dit is belangrijk werk: zonder deze validatie kan het netwerk niet veilig en betrouwbaar functioneren.

In ruil voor dit onmisbare werk krijgen mensen dan ook nieuwe tokens. Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Niet iedereen kan zomaar beginnen met het minen van coins. Minen kost namelijk ontzettend veel rekenkracht en verbruikt daardoor enorm veel energie. Bovendien heb je er specifieke hardware voor nodig die behoorlijk wat geld kost.

Overstap naar Proof of Stake

Gelukkig is er een alternatief voor Proof of Work. Dat alternatief heet: Proof of Stake (PoS). Dit consensusmechanisme is een stuk toegankelijker dan PoW. Je stort een bepaald bedrag aan crypto in het netwerk als ‘stake’, oftewel: inzet. In plaats van het narekenen wordt nu de inzet gebruikt als garantie voor de legitimiteit van nieuwe transacties. Dit kost een stuk minder rekenkracht, technische kennis en prijzige apparatuur. Ethereum 2.0 maakt gebruik van PoS in plaats van PoW.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is de nieuwe versie van Ethereum. In tegenstelling tot de oorspronkelijke versie, gebruikt Ethereum 2.0 (zoals hierboven al kort uitgelegd) PoS om het netwerk te valideren. Hierdoor is het mogelijk geworden om Ethereum te staken. Omdat het een grote overgang is, vindt de upgrade plaats in verschillende fases. De eerste fase ging van start in december 2020, met het lanceren van de Ethereum 2.0 beacon chain. Dit is een nieuw type blockchain.

Maar er staan nog steeds een aantal fases op stapel. Uiteindelijk is het de bedoeling om Ethereum 1.0 en Ethereum 2.0 helemaal samen te voegen. De upgrade van het netwerk is in werking gesteld om de schaalbaarheid en de snelheid van het netwerk te vergroten en ervoor te zorgen dat de techniek zo efficiënt mogelijk werkt.

Waar kan je ETH beste staken?

Er zijn verschillende plekken waar je ETH kunt staken. Over het algemeen moet je minimaal 32 ETH staken. Dat is een behoorlijk bedrag. Hoe veel het precies is, is afhankelijk van de koerst. Maar op het moment van het schrijven van dit artikel staat 32 Ether gelijk aan > $130.000! Voor de meeste mensen is deze inleg te hoog.

Gelukkig kun je via een exchange vaak ook voor een kleiner bedrag aan coins inleggen. Er zijn een heleboel partijen die dit aanbieden, maar twee exchanges waar wij enthousiast over zijn, zijn het internationale handelsplatform Binance en het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Let wel op: ETH die je inlegt, moet je soms lang vast laten staan voordat je ze weer kunt cashen. Kijk dus goed naar de voorwaarden voordat je begint met staken.

ETH staking Binance

Binance is het grootste handelsplatform in cryptocurrency ter wereld. Het platform heeft elke dag een handelsvolume van 17 tot 26 miljard euro. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Binance zijn gebruikers de mogelijkheid biedt om Ethereum te staken. Op hun website promoten ze een jaarlijks reward-percentage dat kan oplopen tot 20%.

Gebruikers die ETH storten, ontvangen van Binance het token BETH. Dit token is het bewijs voor de ETH die ze ingelegd hebben. Naderhand kun je die BETH weer inwisselen voor ETH. Als de eerste fase van ETH 2.0 eenmaal is afgerond, gaat BETH automatisch over in ETH.

ETH staking Bitvavo

Bitvavo is een Nederlands handelsplatform dat zich volledig toewijdt aan het zo eenvoudig mogelijk maken van het handelen in cryptocurrency. En daar slagen ze goed in! De interface is gebruikersvriendelijk en zelfs beginners die nét hun eerste stappen in de wereld van de cryptocurrency zetten, kunnen makkelijk hun weg vinden op dit super overzichtelijke platform. Bitvavo biedt de mogelijkheid om verschillende coins te staken, zowel on-chain als off-chain.

Welke munten je precies kunt staken, varieert. Maar op het moment van het schrijven van dit artikel kun je Ethereum staken bij Bitvavo. Als je inlogt op je account vind je het geschatte reward-percentage per jaar. Het is goed om je te beseffen dat dit percentage altijd afhankelijk is van de koers en dat je nooit van tevoren met zekerheid vast kunt stellen welke kant die op gaat. Dit kan zowel in jouw voordeel als in jouw nadeel uitvallen. In je Bitvavo-account wordt je reward elke week (op maandag) automatisch uitgerekend en bijgeschreven.

Bij Bitcoin Meester kan je ETH staken tegen een hogere percentage dan op Bitvavo. Op het moment van schrijven geeft Bitvavo 1% APY (Annual Percentage Yield) voor ETH staking en Bitcoin Meester 2% APY per jaar.

Wat levert Ethereum 2.0 staking op?

Wat Ethereum 2.0 staking oplevert, varieert per platform, je inleg en de ETH-koers. De commissies die verschillende exchanges vragen, verschillen onderling ook enorm. Hoewel je geen garanties hebt, kun je uitgaan van zo’n 5% tot 7% reward per jaar. Kijk voor je begint met staken goed naar de voorwaarden van het platform waarop je handelt.