Polkadot staking, een volledige uitleg

Steeds meer mensen zien mensen beginnen met geld voor hun te laten werken in plaats van andersom. Met name jongeren hebben de cryptomarkt ontdekt en gebruiken hierbij manieren die zorgen dat ze op een passieve manier geld verdienen. Waar de spaarrente bij banken zeer laag is en je in sommige gevallen zelfs moet betalen over je eigen geld, zijn er zeer veel lucratieve opties in de cryptomarkt te vinden.

Eén van deze voorbeelden is staking, een manier van rente vergaren over je vermogen. Waar de meeste mensen gewend zijn om rente over hun spaargeld te ontvangen, is dit ook op verschillende manieren mogelijk op de cryptomarkt. Zo zijn er digitale banken die jou een rentepercentage geven, maar ook is dit mogelijk bij exchanges of projecten in de DeFi wereld. De rentepercentages op de cryptomarkt zijn beduidend hoger vergeleken met de traditionele en online banken.

In de cryptomarkt is het mogelijk om rente over verschillende digitale munten te krijgen. Elke munt brengt een bepaald risico met zich mee, waardoor de rentepercentages verschillen per munt. Zo is de rente over Bitcoin en stablecoins (coins die bijvoorbeeld gelijk staan aan de Amerikaanse Dollar) vrij laag, omdat deze munten worden beschouwd als relatief risicoloos. Altcoins zoals Polkadot brengen meer risico met zich mee, doordat de koers procentueel meer fluctueert dan stabielere coins. Hierdoor is de rentepercentage bij Polkadot ook stukken hoger.

Wat is Polkadot (DOT) voor coin?

het bedrijf Polkadot heeft DOT als token. Deze token is binnen het Polkadot netwerk belangrijk voor verschillende functies, maar wordt ook door investeerders gebruikt om te kunnen investeren in het bedrijf. Polkadot wordt één van de Ethereum killers genoemd en is op dit gebied één van de jongste projecten. Binnen het Polkadot netwerk wordt DOT gebruikt voor de belangrijkste functie op het platform. Zo hebben bezitters van DOT de gehele controle over het protocol. Bij veel andere coins is deze exclusiviteit enkel voor miners. Hierdoor voeren alle bezitters gezamenlijk het bestuur. DOT bezitters dienen deel te nemen aan de relay chain om te kunnen genieten van deze priveleges.

Investeerders die geloven in het project van Polkadot gaan verder dan enkel het kopen van DOT. Ook staken zij hun tokens, waardoor ze op meerdere manieren beloond worden. Naast de inspraak die stakers hebben, is het mogelijk om een passief inkomen te genereren door het staken van DOT. Omdat DOT een altcoin is die relatief nieuw op de markt is, geeft het staken van de token een zeer lucratieve rentevergoeding. Daarnaast stijgt de tokenprijs van DOT ook naarmate het project groter wordt. Om te zorgen dat het netwerk veilig blijft, dienen stakers zich te gedragen. Goed gedrag wordt door Polkadot beloond, terwijl stakers die wangedrag vertonen hun aandeel in het netwerk zullen verliezen. Dit klinkt in eerste instantie zeer risicovol, echter is dit een extreme maatregel die alleen bij stakers wordt toegepast die met hun acties de regels overtreden en voor een onveilig netwerk zorgen.

Hoe werkt het staken van DOT?

Het staken van DOT wordt ook wel NPoS genoemd. Dit verschilt ten opzichte van andere cryptoprojecten die gebruik maken van PoS, ook wel Proof of Stake genoemd. NPoS staat voor Nominated Proof of Stake en gaat een stap verder dan het gewone Proof of Stake. Stakers zorgen ervoor dat het Polkadot netwerk goed functioneert en de transacties veilig en betrouwbaar zijn. Deze veiligheid wordt verzorgd door nominators, die de relay chain beveiligen door het kiezen van betrouwbare validators. Daarnaast staken zij zelf ook DOT. Indien je kansen ziet in het project van Polkadot, maar geen verantwoordelijkheid in het project wilt nemen door een node 24/7 online te hebben, dan kun je het beste een nominator worden.

Wat levert Polkadot staking op?

De beloning die je krijgt van het staken van DOT hangt af van de validators. Per validator verschilt het percentage APR, het jaarlijkse bedrag wat je krijgt over je DOT staking. In de meeste gevallen ligt de APR tussen de 11 en 15 procent. Je hebt als nominator zelf de keuze om een validator uit te zoeken. Op Stakingrewards.com kun je bij Polkadot een overzicht zien van alle validators. Hier wordt ook de APR per validator weergeven, net als de hoeveelheid nominators bij een validator en hoeveel de betreffende validator en de bijbehorende nominators samen staken. Door op een validator te klikken, kun je meer informatie over de validator zelf vinden. Daarnaast wordt er ook weergeven welke assets de validator nog meer ondersteunt en zijn er in sommige gevallen ook reviews van stakers.

Polkadot staking: Waar kan je DOT beste staken?

Naast het staken via het NPoS systeem, kun je er ook voor kiezen om DOT te staken op een exchange. De meest bekende aanbieder van deze service is Binance. Zeker indien je net actief bent op de cryptomarkt is deze optie een verstandige keuze. Door te staken op een exchange heb je voor jezelf een stukje veiligheid en daarnaast is deze manier een stuk makkelijker. Veel Nederlanders maken gebruik van het handelsplatform van Binance, maar ook wereldwijd is Binance één van de grootste exchanges. Ook bij exchanges kun je lucratieve rentepercentages krijgen voor DOT, deze percentages liggen ongeveer tussen de 11 en 17%. Dit hangt af van de periode dat je DOT aan het staken bent. Polkadot staking Binance geeft je de mogelijkheid om DOT 30, 60 of 90 dagen te staken, waarbij het rentepercentage hoger wordt naarmate de hoeveelheid dagen ook toeneemt.

Ook bij Bitcoin Meester kan je DOT staken tegen 5% op dit moment.

Waar kan je Polkadot kopen?

Indien je besluit om DOT te gaan staken, is het handig om eerst DOT te kopen. Zonder het kopen wordt het staken vrij lastig! Het kopen van DOT is mogelijk via Binance en Bitcoin Meester waar het voor jou zeer makkelijk is om de gekochte tokens direct te staken. Een andere mogelijkheid is het kopen van DOT via Bitvavo. Ook dit handelsplatform is onder veel Nederlanders een populair platform om te gaan investeren. Naast dat Bitvavo een Nederlands bedrijf is, werkt het platform ook zeer makkelijk. Zeker voor startende investeerders is Bitvavo daarom een keuze die je makkelijk op weg helpt. Indien je DOT op Bitvavo koopt, zal je het vervolgens moeten versturen naar Binance of Bitcoin Meester. Na deze stap kun je vervolgens je Polkadot gaan staken.