Alles over de risico’s van crypto staking
Veel mensen denken dat crypto staking zonder gevaar is, maar er zijn wel degelijk risico’s waar je als investeerder rekening mee moet houden. Echter hangen deze risico’s af van je intenties als investeerder. Ben je gericht op de lange termijn? Dan zijn de risico’s een stuk beperkter. In dit artikel kun je alle risico’s van het staken ontdekken en hoe jij jezelf ertegen kunt wapenen.
Wat is staking?
Staking is het inzetten van je cryptocurrencies, waarbij je het netwerk van een ecosysteem helpt. Binnen het ecosysteem valideren de gestakete coins de transacties op het netwerk, waardoor het netwerk veilig en snel blijft. Als beloning voor het staken, ontvang jij een beloning in de vorm van coins, wat rendement wordt genoemd. Deze rendementen kunnen zeer voordelig zijn. Er zijn voorbeelden op Binance en Kucoin waarbij je tientallen procenten ontvang!
Door crypto staking kan je een passief inkomen genereren of je portfolio vergroten. Je kunt het vergelijken met het geld op je spaarrekening. Ook in dat geval zet je jouw vermogen op een platform, waarbij je een beloning in de vorm van rente ontvangt. Echter, de rentes liggen tegenwoordig zo laag, dat het sparen op de spaarrekening niet meer rendabel is. Zeker wanneer je dit vergelijkt met het staken op een crypto platform, waarbij je in 1 jaar meer rente kunt krijgen dan 10 jaar bij een bank.
Wat zijn de voordelen van crypto staking?
Er zijn een hoop voordelen waar je van kan profiteren bij het staken van crypto. Zo wordt deze methode vaak gebruikt om het portfolio te vergroten. Zeker indien je verwacht dat de koers over een lange periode gaat stijgen, is het voordelig om vroeg te beginnen met het staken van je coins. Daarnaast kan je de beloning voor het staken zien als een extra rendement. Dit rendement kan je ook weer gaan staken, waardoor je profiteert van het compound-effect, waarbij de beloningen voor het staken steeds hoger worden. Ook kan je de winsten gebruiken om te investeren in andere coins.
Het staken op exchanges is een eenvoudige methode, waar weinig kennis voor nodig is. Handelsplatformen proberen hun platform zo overzichtelijk mogelijk in te richten voor investeerders, waardoor je vaak met enkele klikken op de knop al kunt staken. Platformen zoals Coinbase of Bitvavo maken het zelfs mogelijk om direct te staken, wanneer je een bepaalde cryptocurrency in je wallet hebt. Exchanges gebruiken het staken om het netwerk veilig te houden, wat op een zeer milieuvriendelijke manier gebeurt. Zo is er voor de Proof-of-Work methode veel energie nodig, wat niet het geval is bij Proof-of-Stake.
- Portfolio vergroten
- Extra rendement
- Weinig kennis nodig
- Milieuvriendelijk
Wat zijn de nadelen en risico’s van crypto staking?
Bij het staken van crypto zijn er ook een aantal nadelen en risico’s, die je zal moeten overwegen. Zo is het niet mogelijk om elke cryptomunt te staken. Crypto platformen hebben een bepaald aanbod, waaruit jij kan kiezen. Het kan voorkomen dat een platform jouw munt niet in hun staking-assortiment heeft.
Daarnaast kan het staken qua rendement zeer lucratief zijn, maar speelt de koers van cryptocurrencies ook een rol. Indien je een rendement van 70% hebt, maar de koers zakt harder, dan heb je op de korte termijn een verlies. Indien je vertrouwen hebt in de koers, zal dit voor een investeerder minder belangrijk zijn. Staking zorgt voor het vergroten van je portfolio, waardoor je op de lange termijn alsnog profiteert.
Echter, op de korte termijn gelden de meeste risico’s. Zeker indien je wil handelen met de coins die je gaat staken. Indien je de coins voor een bepaalde periode vastzet, kun je er niet mee gaan handelen. Hierdoor kun je dus niet anticiperen op een koersdaling. Dit risico is alleen voor investeerders die op de korte termijn staken.
- Beperkt staking aanbod
- Koersdalingen
- Niet kunnen handelen bij het vastzetten van coins
Hoe kan je de risico’s verspreiden en verkleinen?
Om je risico’s bij het staken goed af te dekken, kun je gebruik maken van verschillende platformen. Hierdoor blijft de schade beperkt, wanneer een handelsplatform gehackt wordt. Gelukkig zijn er genoeg platformen met lucratieve rendementen voor verschillende coins. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om flexibel te staken op Bitvavo en Kucoin, en daarnaast coins op Binance vast te zetten.
Naast het gebruiken van verschillende exchanges, is het ook handig om gebruik te maken van verschillende coins. Altcoins zijn risicovol op de korte termijn, omdat de koers zeer volatiel is. Wanneer je wil staken voor de lange termijn, maakt dit een stuk minder uit. Echter, je verkleint de risico’s door een deel van je portfolio in stablecoins te houden. Ook op stablecoins kun je mooie rendementen maken, terwijl je geen last hebt van de volatiliteit.
Welke vormen van crypto staking zijn er?
Staken kun je doen op verschillende manieren, dus het is handig om goed te onderzoeken welke manier bij jou past. Veel platformen bieden Flexible Staking aan, waarbij je coins in de meeste gevallen niet worden vastgezet. Het kan echter voorkomen dat je coins bij deze staking methode voor één dag vastgezet worden.
Bij Locked Staking worden je coins wel vastgezet. Hierbij kan je zelf kiezen hoe lang je ze vast wil zetten. Binance maakt bijvoorbeeld gebruik van vier verschillende termijnen, waar je zelf de vrijheid hebt om een termijn te kiezen. Zo kun je op Binance je coins voor 15 of 30 dagen vast zetten, maar indien je op de lange termijn vertrouwen in de koers hebt, kan je ook voor 60 of 90 dagen je coins vastzetten. Voor deze methode ontvang je meestal het hoogste rendement.
Wanneer je op een launchpad of exchange wil gaan staken, is het handig om eerst te kijken naar de vorm van staken. Er zijn platformen waar je Locked Staking kunt afbreken, maar hiervoor zal je een soort boete moeten betalen. Vaak is deze boete hoger dan de rewards voor het staken, dus goed vooronderzoek is belangrijk.
Onze tips en ervaringen met crypto staking
Het staken van coins is een schitterende manier om extra rendement te maken. Je hoeft niet urenlang met samengeknepen billen naar je trade op je beeldscherm te staren of uren de koers te analyseren. Met staking is het mogelijk om een passief inkomen te genereren, zonder veel moeite te doen. Iets wat wij erg fijn vinden!
Daarom staken wij verschillende coins op verschillende exchanges, zodat het risico beperkt blijft. Zo profiteren wij van het aantrekkelijke rendement wat Kucoin biedt voor Hydra staking. Daarnaast staken we diverse cryptocurrencies op Binance, waar je verschillende aantrekkelijke rendementen kan vinden. Deze exchanges worden door een hoop investeerders gebruikt, omdat ze betrouwbare platformen zijn. Net als het Nederlandse Bitvavo, waar bij via Bitvavo staking gebruik maken van het staken van stablecoins.
Crypto signals
Maximaliseer jouw kans op winst met minimale inzet.
Wil jij niet langer wachten tot het worden van een tradingexpert?
Meld je dan nu direct aan voor Crypto Signals en wordt een trading mastermind.