Stablecoin staking, wat is het en waar kan het?

Wil jij starten met het staken van stablecoins, dan moet je je daar natuurlijk eerst in verdiepen. In dit artikel lees je meer over stablecoins, welke er bestaan en hoe je aan stablecoin staking kan doen.

Hoewel cryptocurrencies en het volledige crypto-ecosysteem interessante kansen bieden, zijn ze ook onderhevig aan koersschommelingen en in zekere zin een risicovolle investering. Als je verwacht dat de prijs van een bitcoin binnen een jaar tijd zal vertienvoudigen, ben je waarschijnlijk niet van plan die uit te geven. Ook kan het vrij duur zijn om geld te verplaatsen tussen een traditionele bank en een crypto platform. Voor beide problemen is een oplossing bedacht: de stablecoin.

Wat zijn Stablecoins?

Zoals de naam eigenlijk al een beetje laat doorschemeren, is een stablecoin eigenlijk een cryptomunt die is ontworpen om een cryptosysteem te stabiliseren. Neem Bitcoin als voorbeeld. Hoewel het de meest populaire cryptomunt ter wereld is op dit moment, heeft de munt te lijden onder een hoge mate van wispelturigheid.

Zo was een Bitcoin op het hoogtepunt van de coronapandemie in april 2021 ongeveer €57.000 waard, voordat die met 50% scherp daalde naar €20.000 in 2022.

Bitcoin is zo volatiel dat die binnen een paar uur tijd uitschieters van 10% kan maken. Dit soort heftige schommelingen op zeer korte termijn zorgen ervoor dat de Bitcoin eigenlijk niet geschikt is voor dagelijks gebruik door het grote publiek. Dat publiek heeft meer aan een munteenheid die ze kunnen gebruiken om mee te sparen en daar heb je een munt voor nodig die langere tijd stabiel kan blijven. In het ideale geval heeft een cryptomunt een zo laag mogelijke inflatie die lijvig genoeg is om het spenderen van tokens aan te moedigen. Een stablecoin is een cryptomunt die is gekoppeld aan een traditionele munteenheid. Dat betekent dus dat ze een vaste wisselkoers hebben en niet zulke grote uitschieters hebben als bijvoorbeeld Bitcoin.

Welke soorten stablecoins zijn er?

Er zijn op dit moment drie verschillende soorten stablecoins. We zetten ze even op een rijtje:

  • Fiat collaterized stablecoins: Dit is de meest voorkomende vorm van stablecoin. De coin is dus gekoppeld aan een bestaande munt. Het systeem werkt zo dat dat de organisatie achter de stablecoin voor iedere coin die in circulatie wordt gebracht ook een dollar (of euro) koopt en die apart zetten op een normale bankrekening. Als je dus een fiat collaterized stablecoin koopt, heb je in feite een dollar/euro zonder dat je die zelf op een bankrekening hebt staan. Zoals USDT.
  • Crypto collaterized stablecoins: Een crypto collaterized stablecoin wordt gedekt door andere cryptocurrencies. De organisatie achter de stablecoin koopt dus een hoeveelheid coins van een andere ‘normale’ cryptocurrency als onderpand. Om extra veiligheid in te bouwen, kopen ze altijd meer normale coins dan de stablecoins die traders kopen. Als je bijvoorbeeld 100 DAIUSD coins koopt staan er 150 ETHUSD (Ethereum) voor je in onderpand. Dit doen ze om rekening te houden met eventuele koersschommelingen.
  • Non collaterized (ook wel algoritmische) stablecoins: Deze algoritmische stablecoins werken niet met onderpanden, maar met een ‘working mechanism’. Dit is te vergelijken met hoe een centrale bank probeert een stabiele prijs in stand te houden. Neem bijvoorbeeld de Basecoin (BAB), die gekoppeld is aan de Amerikaanse Dollar. Deze coin maakt gebruikt van een mechanisme dat ervoor zorgt dat de aanvoer van tokens, al naar gelang de vraag, toeneemt of afneemt. Het lijkt een beetje op een centrale bank die extra bankbiljetten af gaat drukken als dat nodig is. In de cryptowereld kan dit dus ook, maar heb je geen printmachines nodig. Het kan gewoon digitaal met een smart contract* op een gedecentraliseerd platform.

*een smart contract is een contract dat een koper en verkoper van tevoren samen hebben opgesteld en niet meer aan te passen is. Nadat beide partijen hun akkoord hebben gegeven, wordt het contract geüpload naar de blockchain en is het openbaar. De anonimiteit van de ondertekenaars is wel gewaarborgd. Transacties zijn ook vindbaar en onherroepbaar, net als het contract.

Waar kan je aan stablecoin staking doen?

Eigenlijk biedt elk gerenommeerd platform stablecoin staking aan, ook zijn de percentages voor stablecoins vaak een stuk hoger dan bij bijvoorbeeld Bitcoin. De bekendste stablecoins die gestaked kunnen worden zijn: USDT, BUSD, USDC en PAXG.

Platformen die stablecoin staking aanbieden:

Waarom kiezen voor het staken van stablecoins?

Veel mensen kiezen voor stablecoin staking, omdat je niet bloot wordt gesteld aan de heftige volatiliteit van cryptocurrency. Een stablecoin houdt namelijk (in theorie) de waarde vast van de desbetreffende fiat currency. Uiteraard zijn fiat valuta’s ook onderhevig aan volatiliteit, maar niet zo heftig als bij crypto’s.

Daarnaast zijn stablecoins erg gewild door traders en investeerders, hierdoor kunnen er hogere rentes betaald worden aan stablecoin houders. De staking rentes kunnen wel oplopen tot 10% op jaarbasis.

Conclusie

Er zitten absoluut grote voordelen aan het staken van een stablecoin. Ze zijn dus relatief stabiel en worden inmiddels gezien als een brug tussen oude financiële wereld en de nieuwe wereld van crypto en blockchain.

Toch kent de stablecoin ook enkele nadelen. Omdat er vooralsnog geen toezicht is op wie in stablecoins handelt, is deze soort coin (net als iedere andere cryptocurrency) vatbaar voor witwaspraktijken, belastingontduiking en schending van privacy. Vooralsnog komt hier geen verandering in. Dit komt door de hele filosofie van Decentralized Finance die betoogt dat de moderne investeerder zonder tussenentiteiten als banken, overheden en advocaten moet kunnen. Van alle cryptocurrencies is de stablecoin dus de meest stabiele, maar niet geheel zonder risico. Voor een beginnende trader een mooie crypto om in te stappen.