De meest voorkomende manier van staken is het staken op exchanges. Naast het staken op exchanges, kan je er ook voor kiezen om op andere platformen te staken. Eén van de opties is het staken op launchpads. Ook via deze methode ontvang je voor het staken van je coins een rendement, maar launchpads hebben daarnaast nog meer voordelen te bieden. Naast de beloning voor het staken, kun je ook in aanmerking komen voor initial dex offerings (IDO’s).

Vaak zijn launchpads verbonden aan een blockchain zoals Avalanche of Solana, maar er zijn ook veel launchpads die op zichzelf actief zijn. Naast deze partijen, zijn er ook exchanges die zelf een eigen launchpad hebben. Voorbeelden hiervan zijn Kucoin, Bybit en Binance, die respectievelijk de Kucoin Launchpad, Bybit Launchpad en Binance Launchpad hebben geïntroduceerd.

Wat zijn launchpads?

Launchpads zijn platformen, waar nieuwe crypto projecten hun coins lanceren. Doordat de cryptomarkt enorm aan het groeien is, komen er steeds meer nieuwe projecten. Deze nieuwe projecten brengen vaak een eigen coin uit, die bijvoorbeeld als betaalmiddel binnen het ecosysteem zal gelden. Door deze coin uit te brengen, kan een project kapitaal ophalen. Met het kapitaal kunnen zij verder bouwen aan hun plannen, wat tevens gunstig kan zijn voor de investeerder die vroegtijdig investeert.

Voor kopers van de coin is het een methode om vroeg aan coins van nieuwe projecten te komen, die relatief betrouwbaar is. Launchpads zetten met het lanceren van een nieuwe digitale munt hun reputatie op het spel. Indien een cryptoproject een rugpull blijkt te zijn, zal dit een grote smet op de reputatie van de launchpad zijn. Hierdoor zullen investeerders op zoek naar een andere launchpad, die wel als betrouwbaar wordt gezien.

Natuurlijk is het voor een launchpad belangrijk om dit te voorkomen, waardoor launchpads goed onderzoek naar het project en het team erachter doen. Een IDO op een launchpad is in veruit de meeste gevallen daarom zeer betrouwbaar. Naast het onderzoek wat een launchpad doet, is het altijd verstandig om zelf ook onderzoek naar de IDO te doen. Niet alleen om de betrouwbaarheid te checken, maar ook om te kijken of het crypto project een interessante investering is.

Hoe werken launchpads?

Om optimaal gebruik te maken van een launchpad, is het handig om een tier te bereiken. Aan de hand van de hoeveelheid coins die je gaat staken, wordt de tier waarin jij terecht komt berekend. Er gelden minimale vereisten voor tiers, waarbij de hoeveelheid coins van belang is. Onderzoek daarom eerst goed hoe het tier-systeem van een launchpad in elkaar steekt.

Wanneer een launchpad aan de hand van een IDO een tokenlancering organiseert, heb jij kans om deel te nemen aan deze tokenlancering. Een IDO is een soort loterij, waarbij je kans maakt om deel te kunnen nemen. Op basis van je tier ontvang je een aantal loten, waarmee je kans maakt op een allocatie. Naast het verloten van de beschikbare plekken bij een IDO, kan het ook voorkomen dat een launchpad een IFO organiseert.

De afkorting IFO staat voor Initial Farm Offering. Dit betekent dat jij je coins in een pool op het platform vastzet, waarmee je nieuwe coins van een nieuw crypto project kunt farmen. Deze coins ben je niet kwijt, waardoor een IFO erg lijkt op het staken. Bij de ICO’s van vroeger was je de inleg wel kwijt. Hierbij werden coins omgewisseld voor de nieuwe coins van het project. Een IDO en een IFO geven investeerders een groot voordeel, omdat ze stukken goedkoper aan de coins van het nieuwe project kunnen komen.

Hoe werkt staken bij launchpads?

Om te kunnen staken op een launchpad, zal je eerst de juiste coins moeten kopen. Vaak heeft een launchpad een eigen token, die je kunt kopen op een exchange. Voor exchanges met een launchpad, zal je de token van de exchange nodig hebben. Als voorbeeld, voor de Binance Launchpool heb je de Binance Coin (BNB) nodig. Na het aankopen van de juiste coins, kun je deze versturen naar de launchpad. Een Metamask wallet is hiervoor vaak zeer geschikt. Bij een exchange launchpad kun je ze bewaren in je exchange wallet of vastzetten in de launchpad.

Het vastzetten van de coins is hetzelfde als staken op andere platformen. Hiervoor krijg je dus een rendement, die je verdient door het staken van deze coins. Het is bij de meeste launchpads dus mogelijk om een tier te bemachtigen, waar je verschillende voordelen mee krijgt. Eén van deze voordelen is het deelnemen aan IDO’s. Doordat nieuwe crypto projecten bij de lancering vaak een lage marketcap hebben, kan de prijs van deze coins flink gaan stijgen. In 2021 zijn verschillende coins 10, 100 of zelfs 1.000 keer over de kop gegaan tijdens de publieke lancering. Naast de staking rewards, is dit dus een behoorlijke bonus!

Hoe start je met staken bij launchpads?

Na het kopen van de juiste coins, kan je deze versturen naar je Metamask wallet. Op de launchpad vind je een knop met ‘Staking’ erop. Door op deze te klikken, kom je in het staking menu terecht. Vaak wordt er direct verbinding met je Metamask wallet gezocht, maar het kan ook voorkomen dat je hiervoor op een knop moet drukken, die deze handeling aangeeft. Het is handig om een extra bedrag in je Metamask wallet te hebben, voor eventuele gas fees en IDO’s.

Op een exchange kan je door het menu van de exchange gaan en klikken op ‘Launchpad’. In dit geval kan je de coins vanuit je exchange wallet in de launchpad zetten. Door het vastzetten op een exchange launchpad of andere launchpads, start je direct met staken. Onderzoek goed hoe lang je de coins vast moet zetten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Onze tips en ervaringen met staken bij launchpads

Om optimaal gebruik te maken van het staken bij launchpads, gebruiken wij twee verschillende strategieën. Zo maken wij gebruik van de Kucoin Launchpad en de Binance Launchpad, omdat de exchange coins van deze handelsplatformen multifunctioneel zijn en daarnaast in waarde stijgen indien de vraag van gebruikers toeneemt. Exchanges hebben steeds meer features, waar steeds meer gebruikers gebruik van maken. Hierdoor is de betreffende exchange token nodig, waardoor het aanbod minder wordt en de vraag groter. Daarnaast zijn de exchange launchpads de meest betrouwbare launchpads.

Om de juiste launchpad buiten de exchanges te vinden, is het verstandig om goed onderzoek te doen. Heeft een launchpad verschillende interessante lanceringen aangekondigd, die in de nabije toekomst gebeuren? Dan kan deze launchpad zeer interessant zijn. Zowel voor het staken als het investeren. Investeerders willen immers meedoen aan de IDO, waardoor de vraag naar deze coins toe zal nemen. Ook in dit geval kan de waarde van de coins die je gaat staken toenemen en de IDO een succesvolle investering zijn. Goed onderzoek wordt in dit geval dus dubbel beloond!