Door je crypto holdings te staken is het in de praktijk mogelijk om een stroom van passieve inkomsten op te zetten. Bovendien heb je er sowieso niets mee verloren. Je bent toch reeds eigenaar van de cryptovaluta’s in kwestie, dus waarom zou je er dan niet voor kiezen om ze te staken?

Indien jij dit eveneens van plan bent zal je kunnen vaststellen dat dit staken op twee verschillende manieren kan gebeuren. We maken hierbij een onderscheid tussen enerzijds flexibele staking en anderzijds fixed staking. Op deze pagina gaan we het vooral over deze eerste optie hebben.

Wat is flexibele staking?

Flexibele staking is zoals de naam reeds aangeeft een vorm van staking die je de meest optimale flexibiliteit weet te bieden. Dit uit zich concreet in het feit dat je jouw assets op elk gewenst ogenblik terug kan opvragen. In tegenstelling tot bij fixed staking is er hierbij dus geen sprake van een vastgestelde termijn waarbinnen je cryptocurrencies verplicht gestaked dienen te worden. Heb je op een zeker ogenblik wat (extra) geld nodig en wil je daarvoor een gedeelte van de cryptocurrencies die je aan het staken bent terug opvragen? Dan is dat dus altijd mogelijk wanneer je ervoor hebt gekozen om aan flexibele staking te doen. Bij fixed staking kan dat helaas niet altijd, wanneer het wel kan betaal je vaak een “boete”.

Het is in de praktijk niet zo dat elke broker of exchange altijd twee verschillende staking mogelijkheden aanbiedt. Wanneer er slechts sprake is van één vorm van staking kan je er in principe vanuit gaan dat het hierbij gaat om de flexibele variant. Je hebt dan ook doorgaans bijna altijd de mogelijkheid om wanneer je dat wenst jouw assets terug op te vragen of uit te laten betalen. Bij twijfel is het uiteraard altijd een goed idee om even contact op te nemen met de klantendienst van de broker of crypto exchange waar je gebruik van maakt. Dat spreekt echter voor zich.

Voorbeelden flexibele staking:

Welke voordelen maken flexibele staking het overwegen waard?

Ontzettend veel mensen maken in de praktijk gebruik van flexibele staking. Dat is natuurlijk het gevolg van de toch wel interessante voordelen die eraan verbonden zijn. In eerste instantie kan je vaststellen dat het staken je als eigenaar van de coins altijd een bepaald rendement oplevert. Vroeger was het zo dat mensen hun tokens gewoon in een standaard wallet parkeerden of gewoon op een exchange lieten staan zonder dat deze op ook maar enige manier inkomsten wisten op te brengen. Tegenwoordig is dat dus niet langer het geval. Flexibele staking zorgt er in de praktijk voor dat je stelselmatig kan rekenen op een bepaalde interest of rente op je holdings.

Een tweede voordeel waar je op kan rekenen bij flexibele staking heeft betrekking tot het feit dat je altijd je de assets die je aan het staken bent terug kan opvragen. Voor heel wat mensen geldt dat ze er niet van houden om een significant deel van hun vermogen voor een lange(re) tijd vast te zetten. Dat geldt zowel voor fiat-geld als voor crypto. Ben jij deze mening ook toegedaan? Dan is flexibele staking voor jou ongetwijfeld de betere keuze ten opzichte van fixed staking.

Dien je ook rekening te houden met bepaalde nadelen of niet?

Flexibele staking maakt het dus in de praktijk altijd mogelijk om de holdings die je gaat staken terug op te vragen. Dat kan belangrijk zijn wanneer je bijvoorbeeld binnenkort een grote aankoop of investering in de planning hebt staan. Daarnaast spreekt het voor zich dat er zich ook altijd een bepaalde situatie voor kan doen in de praktijk waarbij je snel behoeften hebt aan extra financiële middelen. Indien je hebt gekozen voor flexibele staking kan je de holdings die je aan het staken bent dus altijd gewoon opvragen. Waarom kiest dan niet iedereen voor deze vorm van staking wanneer ze toch zo interessant is? Omdat er ook een aantal niet onbelangrijke nadelen aan verbonden zijn:

  1. De opbrengsten waar je op kan rekenen bij flexibele staking zijn vrij beperkt;
  2. Flexibele staking kan impulsieve handelingen niet voorkomen;

Het feit dat je assets niet vastgezet worden voor een bepaalde tijd heeft als interessant voordeel dat je ze altijd kan opvragen, maar het feit dat impulsieve acties niet kunnen worden voorkomen kan even goed als een niet onbelangrijk nadeel worden bestempeld. Ben je bovendien sowieso van plan om een bepaald gedeelte van je cryptoportefeuille aan te houden voor een zeer lange termijn? Dan kan de keuze voor flexibele staking je heel veel geld kosten. Het rendement ligt namelijk beduidend lager in vergelijking met de rentes waar je op kan rekenen bij fixed staking.