Je hoort het steeds vaker: beleggers die niet alleen crypto’s kopen om geld te verdienen, maar hun crypto’s ook staken. Simpel gezegd is dit het vasthouden van cryptomunten in je wallet. En ja: daar kun je geld mee verdienen. Hoe meer en hoe langer je je crypto’s bewaart, hoe lucratiever het wordt. Elke dag komen er nieuwe projecten bij waarbij je crypto’s kunt staken. Maar hoe werkt crypto staking precies? Wat wordt er bedoeld met Proof of Stake? En wat zijn de voor- en nadelen van staking? In dit artikel zetten we alles wat je moet weten voordat je zelf aan het staken slaat onder elkaar.

Proof of Stake

Als je cryptomunten koopt met het doel om die een tijdje vast houden in je wallet en daar geld mee te verdienen, dan heet dat crypto staking. Je kunt dit misschien nog wel het beste vergelijken met geld op de bank zetten. Over geld dat je voor langere tijd op de bank zet, ontvang je immers rente. Zo werkt het bij crypto staking ook. Hoe veel rente je krijg, verschilt per munt. Maar met het absolute dieptepunt dat de spaarrente bij banken momenteel bereikt heeft, zal het in ieder geval significant meer zijn dan de rente die je over je spaargeld uitgekeerd krijgt van je bank.

De rente die je over je cryptomunten ontvangt, krijg je uitbetaald in coins. Het is goed om te weten dat je niet álle cryptomunten kunt staken. Alleen zogeheten Proof of Stake coins kun je staken en op die manier gebruiken om extra geld te verdienen met je munten.

Bijdragen in ruil voor rente

De reden dat je alleen Proof of Stake (PoS) coins kunt staken, is dat het netwerk van dit type coins belang heeft bij het staken van de munt. Handelaren die deze PoS-coins staken, verhogen namelijk de veiligheid van het netwerk. Een cryptocurrency die gebruik maakt van een Proof of Stake hanteert een zogeheten overeenkomstalgoritme voor het maken van nieuwe blokken die aan de blockchain toegevoegd worden. Iemand die door middel van staking crypto vasthoudt, maakt zo’n nieuw blok. Hierdoor help je om nieuwe blokken en andere zaken in het cryptonetwerk te valideren.

Zo draag je bij aan de veiligheid en de waarde van de munt. Hoe meer cryptovaluta jij inzet, hoe meer transacties je valideert. En hoe langer jij je cryptomunten in je wallet houdt, hoe meer munten je ontvangt in ruil voor het staken van jouw coins. Zo zorgt het Proof of Stake-principe ervoor dat handelaren een financieel motief hebben om een bijdrage te leveren aan de infrastructuur van het netwerk van een bepaalde coin.

Wat zijn de voor- en nadelen van crypto staking?

Er zitten een hoop voordelen aan het staken van crypto. Het is dan ook niet zo gek dat heel veel handelaren super enthousiast zijn over dit concept. Voordat je er zelf aan begint, is het echter goed om te kijken naar de voor- en nadelen van staking. Want zoals bij alle mooie dingen: de voordelen springen misschien meteen in het oog, maar het is verstandig om ook open en kritisch naar de nadelen te kijken voordat je een keuze maakt.

De voordelen van crypto staking

  • Je hebt geen technische kennis nodig om te beginnen met crypto staking.
  • Crypto staking kan gewoon vanuit uit je eigen wallet, op je laptop of telefoon. Met andere woorden: je hoeft dus geen prijzige mining apparatuur aan te schaffen, zoals ASIC’s of high-end GPU’s.
  • Het rendement van staking is altijd beter dan de rente op je spaarrekening.
  • Staken kost weinig tijd. Je kunt het dus gebruiken om een passieve bron van inkomsten op te zetten.
  • PoS is beter voor het milieu en kost stukken minder energie dan het PoW-algoritme dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld Bitcoin.
  • Als de waarde van de coin op een voorspelbare manier toeneemt, heb je met staking een voorspelbare bron van inkomsten te pakken.
  • Ook leuk: je helpt cryptomunten waar jij achter staat om verder te groeien!

De nadelen van crypto staking

  • Je moet de munt vaak voor een minimale tijdsduur vasthouden. Je kunt je munt dan niet verkopen en de coins dus ook niet omzetten in cash als je dat nodig hebt. Dit is verschillend per exchange dus kijk goed wat de voorwaarden zijn om een coin te staken.
  • Om écht een inkomen uit crypto staking te halen, moet je behoorlijk wat inleggen.
  • Je houdt de coins langer vast en kunt daardoor niet inspelen op de veranderingen in de koers, iets wat veel traders wel het liefste doen en waar crypto zich ook bij uitstek voor leent.
  • Voor sommige coins geldt een minimum instapbedrag. Dat instapbedrag kan (afhankelijk van de munt) best fors zijn.
  • Staking gaat meestal via een exchange en niet rechtstreeks vanuit je eigen wallet, waardoor je je coins niet volledig in eigen beheer hebt. Wil je de coins in eigen beheer hebben denk er dan over na om een eigen node op te zetten mits dit mogelijk is bij jouw gewenste coin(s).

Binance staking

Er zijn verschillende plekken waar je coins kunt staken. Een grote, betrouwbare en geavanceerde coin exchange om te kiezen voor het staken van je cryptomunten, is Binance. Binance staking is dan ook een veel gekozen optie. Als je op de website van Binance inlogt op je account, kom je uit bij Binance staking door in het menu op ‘Earn’ te klikken. Er zijn enorm veel coins te staken op Binance. Hieronder lichten we er een aantal uit waar we ook een artikel over hebben geschreven:

Tabel bijgewerkt op 07-12-2022

Bitvavo staking

Hoewel Binance super geavanceerd is (en dus een uitstekende partij is om mee te werken!), kan het juist daardoor voor beginnende stakers ook een overweldigende plek zijn om hun eerste stappen te zetten. Een betere optie voor beginners is Bitvavo, een Nederlands handelsplatform dat alles op alles zet om handelen zo makkelijk mogelijk te maken. Bij Bitvavo heb je op een handig dashboard overzicht van al jouw crypto-activiteiten en -opbrengsten. Je rendement wordt elke dag automatisch voor je berekend. Bitvavo is niet alleen handig in gebruik, maar biedt ook een lange lijst aan coins die je via hun platform kunt staken:

Coin/token Percentage (APY)
Ark (ARK) 1,07%
Bitcoin (BTC) 0,77%
Bitcoin Cash (BCH) 1,02%
Cardano (ADA) 4,25%
Chainlink (LINK) 0,49%
Dai (DAI) 6,10%
Ethereum (ETH) 1,01%
ICON (ICX) 7,50%
Litecoin (LTC) 1,04%
NEO (NEO) 0,52%
Ontology (ONT) 0,51%
Tether (USDT) 6,10%
Tezos (XTZ) 0,66%
Tron (TRX) 1,03%
USD Coin (USDC) 6,10%
VeChain Thor (VET) 0,49%
Waves (WAVES) 5,50%

Tabel bijgewerkt op 07-12-2022

En er worden doorlopend coins aan deze lijst toegevoegd. De kritische lezer zal misschien opmerken, dat in de lijst ook coins staan die helemaal niet werken met PoS. En dat klopt! Voor deze coins geldt dat Bitvavo een off-chain staking aanbiedt in ruil voor rente.

Vriendenlink

Meld je aan via de onderstaande button bij Bitvavo en je hoeft over de eerste €1000,- geen handelskosten te betalen!

Coinmerce staking

Een vergelijking kan nooit kwaad, net als Bitvavo is Coinmerce ook geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en bieden zij voor sommige munten hogere percentages. Je kan zelf bepalen of je met het Earn programma meedoet en je hebt een flexibele vergrendelperiode. Coinmerce biedt meer staking munten aan dan hier getoond wordt:

Coin/token Percentage (APY)
Ark (ARK) 1,07%
Bitcoin (BTC) 0,77%
Bitcoin Cash (BCH) 1,02%
Cardano (ADA) 4,25%
Chainlink (LINK) 0,49%
Dai (DAI) 6,10%
Ethereum (ETH) 1,01%
ICON (ICX) 7,50%
Litecoin (LTC) 1,04%
NEO (NEO) 0,52%
Ontology (ONT) 0,51%
Tether (USDT) 6,10%
Tezos (XTZ) 0,66%
Tron (TRX) 1,03%
USD Coin (USDC) 6,10%
VeChain Thor (VET) 0,49%
Waves (WAVES) 5,50%

Tabel bijgewerkt op 07-12-2022